Zoeken

Home  /  Meest gestelde vragen  /  Wat moet ik met asbest?

Wat moet ik met asbest?

Asbest is een vezelachtig mineraal dat in de natuur voorkomt. Het is opgebouwd uit zeer kleine vezels. Asbestvezels kunnen splitsen in kleine en niet met het blote oog waarneembare vezels. Die kunnen in de lucht terechtkomen en ingeademd worden. Ze dringen dan zeer diep in de longen door en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken zoals asbestose, mesothelioom en longkanker.
 
Algemeen mag asbesthoudend materiaal dat in goede toestand verkeert blijven zitten. Toch moet men waakzaam blijven, op termijn kan het materiaal beschadigt raken of verweren.
Het recyclagepark heeft voor asbestcement een afzonderlijke container. Denk eraan dat asbestafval niet thuishoort in de container met bouw- en sloopafval.


Sinds1 maart 2021 is het verplicht asbestafval verpakt aan te leveren in transparante plastic folie.  

o   Verpak grote stukken asbestafval, zoals golfplaten, in doorzichtige plastic bouwfolie van minstens 0,1 mm (100 micron) en plak deze goed af met een stevige tape. Zorg dat het pakket nog hanteerbaar is, zodat je het op het recyclagepark voorzichtig kan deponeren in de daartoe bestemde container.

o   Kleinere stukken asbestafval, zoals leien, dien je te verpakken in doorzichtige plastic folie van 0,1 mm of dubbel te verpakken in stevige, transparante plastic zakken. Verpak ze dus 2 keer in een plastic zak en plak goed af met een stevige tape.
Deze bouwfolie en plastic zakken kan je in de meeste doe-het-zelfzaken aankopen. 


AGSO Knokke-Heist
Afdeling Waterbedrijf
’t Walletje 104 bus 101
8300 Knokke-Heist BE

info@agsoknokke-heist.be
+32 50442500
Ma - Vrij: 8.30u - 17.00u doorlopend

Volg AGSO