Zoeken

Home  /  Projecten  /  MAES EN BOEREBOOMPLEIN

MAES EN BOEREBOOMPLEIN

Het Community House wordt een nieuwe ‘landmark’, op 300 meter van de zee en het station, in het hart van Heist. De toren met centrale patio heeft een footprint van 1.600 m² en is 13 verdiepingen hoog. In de toren is er plaats voor een dubbelhoge multifunctionele evenementenhal, een bibliotheek en spelotheek, een trouw -en gemeenteraadszaal, lokalen voor enkele gemeentelijke diensten en een 90-tal unieke appartementen.

Het plein met de omliggende wegenis heeft een oppervlakte van 15.000 m² en wordt volledig heraangelegd voor de verschillende activiteiten zoals de wekelijkse dinsdagmarkt en het jaarlijkse carnaval. De bovengrondse parkeerplaatsen verdwijnen naar de ondergrond. Aan de zijde van de Molenstraat is er ruimte voor detailhandel en horeca.

Op het plein komen onder meer de nieuwe publieke bibliotheek, raadzaal en multifunctionele evenementenruimte. Aanvullend worden 97 appartementen (waaronder ook appartementen in het segment “betaalbaar wonen”) en 2 handelsruimtes gebouwd. Naast de toren wordt ook het volledige plein opnieuw aangelegd en zal de infrastructuur rond het plein worden vernieuwd.

Start werkzaamheden

Vanaf 10 januari 2022 wordt het plein en de sportaccommodatie gesloopt, waarna de grondwerken van start kunnen gaan. Het plein zal dus niet meer toegankelijk zijn vanaf begin januari 2022. De dichtste alternatieve parking is de site van de voormalige gemeentelijke bergplaats Heist. De grondwerken en de bouw van de ondergrondse parking zullen quasi volledig 2022 in beslag nemen, waarna wordt gestart met de bovenbouw. De pleinaanleg en wegenis volgen daarop.

Er wordt verwacht dat de werken circa 42 werkmaanden in beslag zullen nemen. De werfinrichting wordt zodanig georganiseerd dat de hinder voor de omwonenden en het doorgaand verkeer zo beperkt mogelijk zal zijn. Indien er op bepaalde tijdstippen grotere hinder verwacht wordt, zullen het gemeentebestuur en het AGSO de bevolking hierover op tijd over informeren.

We beseffen dat werken van dergelijke omvang een impact hebben op de buurt. Daarom wil het AGSO graag op een vlotte en laagdrempelige manier bereikbaar zijn tijdens de werken. Voor al jouw vragen met betrekking tot de werken, kan je een email sturen naar 
mbp@agsoknokke-heist.be 

Ontwerp

Het architecturaal concept van het gebouw is van de hand van het Parijse architectenbureau Jakob+Macfarlane.

Naar aanleiding van een PPS-opdracht gaf de raad van bestuur op 10 september zijn goedkeuring aan de aanduiding van de voorkeursbieder..

De THV Vanhaerents Development-Artes Depret kwam als eerste gerangschikte naar voor. Vanhaerents Development kreeg onlangs de nieuwe naam CAAAP – ‘Creators of triple A places’. CAAAP en Artes Depret behoren beiden tot de Artes Group. Op de site komt het nieuwe en nu al iconische Community House naar het concept van de bekende Parijse architect Jakob + Macfarlane. Verder komt er een volledig nieuw plein, een ondergrondse parking voor meer dan 250 wagens en een zone voor winkels en horeca.

Het winnende voorstel van de ontwikkelaar CAAAP en de aannemer Artes Depret is in samenwerking met het architectenbureau B2Ai, de studiebureaus Establis, Ingenium, Plantec en Green building Projects.

Het geïntegreerde voorstel beantwoordde het meest aan de hoge kwaliteitseisen opgelegd door AGSO Knokke-Heist. CAAAP garandeert een unieke invulling van het project waar architectuur, duurzaamheid en beleving centraal zullen staan. De opwaardering van het plein zal een nieuwe aantrekkingspool voor Knokke-Heist worden.

Rol AGSO

AGSO treedt op als publieke partner in deze PPS-opdracht.

Ontwerper conceptarchitectuur: Jakob  + Macfarlane
Uitvoerend architect: B2Ai
Private Partner: CAAAP

AGSO Knokke-Heist
Afdeling Waterbedrijf
’t Walletje 104 bus 101
8300 Knokke-Heist BE

info@agsoknokke-heist.be
+32 50442500
Ma - Vrij: 8.30u - 17.00u doorlopend

Volg AGSO