Zoeken

Home  /  Bouwen en Verbouwen  /  Aansluiting drinkwater  /  Appartementsgebouw

Appartementsgebouw

(Ver)bouwt u een appartementsgebouw dan dient het voorzien te worden van individuele watermeters.
 
Bij individuele bemetering wordt er voor elke wooneenheid een afzonderlijke watermeter voorzien, al dan niet na een (reeds geplaatste) hoofdwatermeter. Dankzij dit systeem kan het waterverbruik voor elke wooneenheid apart worden geregistreerd.
 
Individuele bemetering is volgens het Algemeen Waterverkoopreglement (AWVR) verplicht bij nieuw te bouwen appartementen of bij de uitgebreide verbouwing ervan.
Download het waterverkoopreglement: Klik hier
 
Als er een drukverhoging en/of waterverzachter gepland is zal het waterbedrijf een bypass moeten voorzien vòòr de verdeelkolom van watermeters. Deze bypass wordt aangerekend aan de geldende tarieven.
Als er een waterverzachter gepland is dient het waterbedrijf een watermeter te voorzien voor de spoelleiding van de waterverzachter. Deze wordt aangerekend aan het tarief van een woongelegenheid. 
 
Voor de aftakking van een meergezinswoning is meestal een PE-buis Ø 50 mm (metrische maat!) vereist, op aanvraag wordt de aftakking in PVC Ø 90 uitgevoerd.
 
De ruimte waar de watermeters geplaatst zijn moet steeds gemakkelijk toegankelijk zijn voor de bewoners van het gebouw en voor de aangestelden van het waterbedrijf. Er moet in het aan te sluiten gebouw voldoende ruimte zijn voor het plaatsen en onderhouden van de watermeters en bijhorigheden.  Deze ruimte heeft een vrije hoogte van minstens 180 cm en een horizontale, werkbare vrije afstand van 90 cm ten opzichte van de ganse breedte van de muur waarop de watermeters moeten worden aangebracht.Op deze muur moeten volgende oppervlakken voorbehouden worden voor het plaatsen van de watermeters:Voor een meergezinswoning met X-aantal watermeters: 150 cm breed op (X-aantal keer 20 cm) hoog. Voor een watermeter voor de brandleiding moet bijkomend een hoogte van 50 cm voorzien worden.Alle watermeters worden boven het niveau van de vloer geplaatst doch tot op een maximumhoogte van 180 cm. Indien de door de bouwheer ter beschikking gestelde ruimte hieraan niet voldoet, dient de bouwheer de nodige aanpassingen op zijn kosten te doen, zo niet zullen de bijkomende kosten voor het plaatsen van de watermeters en bijhorigheden aan de bouwheer worden aangerekend. Het tellerlokaal dient zich binnen de 5 meter van de buitengevel te bevinden.  

AGSO Knokke-Heist
Afdeling Waterbedrijf
’t Walletje 104 bus 101
8300 Knokke-Heist BE

info@agsoknokke-heist.be
+32 50442500
Ma - Vrij: 8.30u - 17.00u doorlopend

Volg AGSO